Hvad er sin-sot?

Sin-sot er penge og guld, som betales til Thai-kvindens far, når man bliver gift med hende.

Det for at vise respekt over for forældrende, fordi de har opdraget og taget sig af pigen, og måske endda sørget for en god uddannelse. Sønnen viser derimod respekt ved at blive munk, men datteren viser altså respekt ved at hendes kommende mand ofrer sin-sort.

Ofte vil faderen returnere sin-sot til datteren, så hun kan gemme pengene som et socialt sikkerhedsnet for hendes nye familie (husk det er kvinden i Thailand, som sidder på pengene).

Efter min mening er Thailand ikke en supermarked, hvor man kan vælge den smukke pige, men fravælge respekten for hendes familie. Det er fint at sige, jeg er dansk, og vi køber ikke koner. Men er det fint, at forældrerne taber ansigt i deres lokalmiljø, i familien og på deres arbejdsplads?

Og er det fint, når pigen endelig skal sige tak for alt, hvad forældrerne har givet, liv, omsorg, mad og uddannelse, så står hun tomhændet?

Uanset om pigen siger til farang, at det er ok, så græder hun indvendigt… En pige, som ikke får sin-sot, har ramt bunden, desværre. Hun har forsøgt at gøre begge kulturer tilpas. Fint nok, men her er det, at farang også må gå på kompomis og sige, ok, brylluppet er kvindens dag, og så bliver det på hendes måde.

Egentlig er der kun sit-sot første gange, og især hvis der følger et barn med fra tidligere ægteskab, så er sin-sot ikke længere relevant. Men jeg tror, at det er et vanskeligt problem, for hvis den fraskilte kvinde har stor “værdi”, så skal der stadig betale sin-sot. Det betyder med andre ord, hvis man ikke vil betale sin-sot til sin kommende kone famile, så er det, fordi man ikke synes, at hun har nogen værdi.

Omvendt, så kan jeg ikke helt respektere, hvis faderen sidder hjemme i landsbyen i sin træhytte, og datteren bliver gift for anden eller tredje gang, at han stadig inkasserer sin-sot, som han bruger til en ny bil til sig selv, eller lignende.

Det kræver noget visdom at gennemskue, men et andengangs-ægteskab har normalt en mindre fest, ligesom en brud i Danmark, kun er hvid brud ved første vielse, og så er sin-sot følgende mindre eller måske helt anderledes.

Du kan i øvrigt finde et andet indlæg om sinsot i blokken her.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Hvad er sin-sot?, 9.5 out of 10 based on 2 ratings

Kommentarer

Hvad er sin-sot? — 4 kommentarer

 1. Der er vanskeligt at sige, hvad der er “normalt” i et land med 65 millioner indbyggere og forskellige baggrunde, hvor nogle er påvirket af Cambodia, andre af Laos osv. Desuden kan familier og landsbyer have særlige traditioner.

  I Danmark er det fx tradition, at brudens forældre betaler brylluppet, men er det normalt i dag?

  Når det er sagt, så jo, det forekommer, at man giver sin-sot allerede ved forlovelsen, dvs. man giver en del af den samlede sin-sot, som man har aftalt.

  Dog sidder jeg med en fornemmelse af, at det ikke er helt korrekt. Ved forlovelsen giver man en “koman”, som fx kan være en diamant-ring eller noget guld, og så ved selve brylluppet giver man ofte sin-sot.

  Personligt ville jeg ikke give sin-sot ved en forlovelse, da det lidt virker som eller kan ende med “opskrueri”…

  Faktisk ville jeg foretrække at undgå forlovelsen – der er ingen grund til at holde to fester.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. Hvad med forlovelse?

  Er det normalt at give en sin-sot allerede der??

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. Hej Carsten,

  Det er et svært spørgsmål, og jeg ved ikke lige, hvad jeg skal svare! Men jeg synes, at jeg tit har hørt om sin-sot i omegnen af 100.000 baht, men nogle giver blot 20.000.

  Bemærk lige at sin-sot ofte består både af penge og af guld fx 4 baht guld (ca. 12.500 x 4) og 50.000 kontant, og nogle gange også af gaver til forældrene.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 4. Super indlæg

  Som har hjulpet mig en del.

  var nok mest den skandinaviske “jeg vil ikke købe min kone type”

  Mit spørgsmål er så ….

  Hvad snakker vi beløbsmæssigt som værende et fair beløb som alle kan leve med

  Lad os sige min kæreste på 25 år er yngste datter ud af 2 døtre og 3 brødre.

  Forældrene er oppe i alderen 56 og 65 år de lever begge i en lille primitiv landsby.

  Hvad ville et passende beløb være ?

  jeg er temmelig blank

  VH Carsten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *