Det mest udbredte møbel i Thailand

Der kan være mange måder at finde ud af, hvad der er mest udbredt, men i det her eksempel tæller en tolv-personers sofa ikke som et (1) møbel, da den jo teknisk set erstatter tolv (12+) stole. Dog er det min opfattelse, såfremt en almindelig Thai har en sofa, at den mere benyttes til at ligge på, eller til pynt.


Det mest udbredte “møbel” er efter min opfattense “gulvet” – eller måske den pude, som man måske sidder på.

Hvis en Thai har et spisebord med stole, så vil de måske i større eller mindre omfang benytte det, men jeg synes, at man for det meste ser, at de sidder på gulvet indenfor eller på et eller andet udenfor og spiser.

De sidder så i en rundkreds, hvor maden (skåle og tallerkner) står i midten og risen ved en (ofte kvindelig) person, der arrangerer denne. Hvis der er øl eller whisky kan dette også arrangeres af en person, hvilket ofte er en mand, men det kan også være en kvinde eller en pige.

Dette er faktiske mere praktisk, end man lige skulle tro. For det første kan alle se hinanden, da man sidder i en rundkreds, og der mangler aldrig plads til fade, skåle osv. Der er også altid plads til en til, der lige kommer forbi, eftersom man jo blot kan udvide rundkredsen

I en lille kreds kan de godt finde på at benytte et bord eller lignede, der ikke er særligt højt, hvor maden og måske ens egen tallerken står på.

Problemet opstår først, når man som udlænding er inviteret til sådan en middag, da de for det meste ikke kan sidde sådan i timevis. Nogle udlændinge kan slet ikke sidde sådan fysisk, og de, der kan, får ofte store smerter.

Thaierene er dog klar over dette problem, og derfor vil de ofte anvise en stol til en udlænding, og her må man fra sag til sag gøre op med sig selv, hvor og hvordan man vil sidde. Det er forskelligt, hvad jeg vælger.

Det kan ske, at det giver respekt at følge fællesskabet og æde smerten, men det kan også ske, at fællesskabet i pågældende situation vil se det unaturligt, især hvis man alligevel ikke spiser det, som de andre spiser.

Teknisk set er det uhøfligt at undlade at spise det, som fællesskabet spiser, men man må aldrig give afkald på sin identitet og integritet, og det kan fællesskabet faktisk også vise respekt for, så længe man i andre anledninger viser respekt for kulturen – det ved alligevel godt, at man ikke er Thai.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *