Chulachomklao Fort ved Bangkok

Der er næpppe mange danskere, som ved, at det var danske soldater, der hjalp det siamesiske militær i 1893 ved slaget i Paknam (Samut Prakan tæt på Bangkok) mod franskmændene, der forsøgte at kolonisere Thailand. Vi var nok ikke en afgørende hjælp, men vi var der.

Kanon på Chulachomklao Fort

Kanon på Chulachomklao Fort

Vi ser her en af de ældre kanoner på fortet, der skulle sænkes, hver gang det skulle lades med med en kanonkugle, som var formet som en patron. Både børn og voksne var begejstrede for kanonerne på denne udflugt. De syv Armstrong-kanoner blev dog kun benyttet i kamp en gang, hvilket var ved slaget mod Frankrig i 1893, men de virker stadig og benyttes til salut.

En af gangene på Chulachklao

En af gangene mellem kanonerne på Chulachklao

Der har antageligt være ganske varmt, når man skulle løbe rundt med krudt og kugler i disse tunneller under fortet. Det er ikke sådan, at man ligefrem kan fare vild, men det kan være svært at finde ungerne, når de løber rundt. De kunne i øvrigt sagtens benyttes til en scene i en gyserfilm. Alle børnene, der var med på udflugten, var ellevilde med at løbe rundt her

Fregatten Maeklong

Fregatten Maeklong

På fortet finder man også det udtjente skib, fregatten HMS Maeklong (HMS betyder: His Majesty’s Ship). Jeg er usikker på alderen, men det blev købt af et japansk skibsværft før Anden Verdenskrig og var 60 år i tjeneste – herunder som kongeskib for den nuværende konge. Her kan man sagten får lang tid til at gå, da det er svært at finde rundt, og måske ligefrem at finde ud. Børn har i al fald en mulighed for at rende rundt her og der, samt op og ned.

Miner på Maeklong

Traditionelle miner

Minerne er, som vi kender dem især fra Anden Verdenskrig, men jeg har aldrig bemærket før nu, at de står på togskinner, så de blot kan køres ud over kanten en efter en.

Ror på Maeklong

Klassisk ror på på Maeklong

Roret på broen af fregatten må i al fald siges at være en klassiker, og der er også kommunikationsrør, som man lige kan lukke op og så skrige et eller andet ind i røret.

Måske en spisesal på Maeklong

Måske en spisesal på Maeklong

Der findes flere underlige rum, hvis man leder, og dette var et af dem. Måske er det en “spisesal”, der vel hedder en kabys, men der var mange andre, hvor det var vanskeligt at tage et billede med et lommekamera fra Sony.

Parken på Chulachomklao

Parken på Chulachomklao

Parken er også en lille oplevelse i sig selv, og man kan finde kort over det oprindelige Siam, der dækkede Laos, Cambodia og Malasia, før franskmændene “fik” Laos og Cambodia, og englænderne Malaysia, men Thailand beholdte resten, altså det som vi kender som Thailand i dag. Husk at se efter de danske navne på navnpladerne i den lille udstilling under statuen af Kong Rama V (Phra Chulachonklao).

Restauranten på Chulachomklao

Restauranten på Chulachomklao

Undervejs eller efterfølgende findes der en udemærket restaurant på fortet. Gennemsnitsprisen for masser af mad og drikke, herunder øl, per voksen var omkring 300 baht. Der er naturligvis rigeligt af seafood.

Flere af Thailands premierministre er uddannet på Chulachomklao Royal Military Academy, herunder kuplederen i 2006. Læs mere på: Wikipedia om Chulachomklao (dog står der ikke så meget).

Turen var arrangeret af Skandinavisk Samfund Siam, men det er bare at tage en taxi derned.

Lidt billeder fra Samut Prakan-provinsen:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *