Diamanter, diamantringe, juvelbutikker og kvalitet

Jeg vil nu kaste mig ud rådgivning omkring løb af diamanter, og umiddelbart er mit bedste råd, at man skal købe diamantringe i Danmark, men hvis det nu alligevel skal ske i Thailand, så er det især i Thailand væsentligt at vide, hvad en diamant egentlig er, og hvad guld er.

For nu at starte baglæns, så ved de fleste godt, hvad guld og karat (guldkarat) er. De fleste ved også godt, at lav karat giver større styrke, mens høj karat er kønnere (jeg kan dog ikke se forskel). Jeg vil ikke komme ind på traditionelt “thai-guld”, som næsten er 24 karat (og lidt anderledes i farven), da det ikke benyttes til diamantringe. Dertil kommer, at diamantringe for det meste er hvidguld eller platinum.

Det første, som man skal være opmærksom på, hvis man vil købe en diamantring eller en anden ring i Thailand, er, at legeringen af guld ofte er anderledes end danske guldsmykker, hvorved det er mere modtageligt overfor slidtage. Dog er slidtage på en diamantring vanskeligere at se end fx på en traditionel vielsesring.

Link til en forklaring om Thai-guld er: her på www.ThaiGuide.dk

Ligesom de fleste har en ide om, hvad karat i guld er, så har de fleste også en ide om, hvad karat i diamanter er, altså at det i diamanter har noget med størrelsen at gøre. Teknisk set er en karat 0,20 gram (hvilket kommer fra kernen i frugten fra Johannesbrød). Mange tror derfor, at det er finere med en så høj karat som muligt. I al fald snakkes der næsten altid om karat, når der tales om diamantringe.

Store og billige diamanter

Det ses især blandt thailandske kvinder, at de stolt viser en stor diamantring frem, som deres udenlandske mand har givet, men når man kigger nærmere efter på disse store ringe, så vil man ofte opdage, at de er ganske gyselige. Men de fleste forblændes af den store karat, selvom det burde være tydeligt, at diamanten er grim.

Der er to ting, som gør en diamant grim, og som de fleste kan se med det blotte øje. Den mest iøjenfaldende er, at billige diamanter bliver gule, når man tænder et lysstofrør – og så er det knap så heldigt, hvis man har en stor diamant, der pludselig bliver gullig.

Det næste øjenfaldende er, at billige diamanter ikke glimter ligeså meget som diamanter i bedre kvalitet. Selv en lille bitte diamant kan glimte meget flottere end en stor grim diamant på en karat, og “glimteriet” er jo næsten det væsentligste ved en diamantring.

Her kan lige indskydes en væsentlig bagatel, hvilket burde være en selvfølge, men det er alligevel ikke noget, som man lige spekulerer over, og det er, at en diamant naturligvis bliver mindre og derved får mindre karat, når den slibes. Vægttabet ved en flot slibning kan være helt op til over 50 %, hvorimod vægttabet er væsentligt mindre ved en dårligere slibning. En mindre køn slibning gør således, at diamanten mister mindre karat. En flot diamant på en karat skal altså oprindeligt have været måske dobbelt så stor eller endnu større.

Skalaer for diamanter

Når man har fundet en butik, som man stoler på, så er der derved tre andre ting end karat, som man skal se på, og det er:

  • Clarity (klarhed), altså snavs, eller rettere små partikler, i diamanten, der dels kan begrænse den måde, som diamanten kan slibes på, og dels kan ødelægge lysgennemstrømningen, så den bliver kedelig at se på.
  • Colour (farve), altså hvor klar, eller omvendt hvor gullig eller brunlig, diamanten er. Dog er farver som blå, rød eller pink ganske dyre, selvom de ikke er klare. Disse kaldes fantasy-diamonds, og hvis de er ægte, så er de som sagt meget dyre.
  • Cut (slibning) har en afgørende indflydelse på diamantens værdi, da glansen opstår på baggrund af slibningen. Et godt slebet diamant reflekterer op mod 90 % af lyset, men en dårligt slebet blot reflekterer ned til 40 % af det indfaldne lys.

Det positive er, hvis du har en kone eller kæreste, som blot siger, at hun vil have en diamantring på en karat, at du nu ved, hvordan du kan skaffe sådan en billigt.

Klarheden er opdelt fra det klareste til det mest uklareste i følgende skala: LC, VVS, VS1, VS2, SI1, SI2, SI3, P1, P2 og P3. LC er altså det fineste og dyreste. Normalt kan man først se partiklerne en lille smule fra P1, så er diamant bør være mellem VVS og P1.

Farven opdeles i følgende skala: River, Top Wesselton, Wesselton, Top Crystal, Crystal, Top Cape, Cape, Light Yellow og Yellow. Nogle danske guldsmede sælger Top Wesselton/VVS og alternativt Wesselton/P1, mens andre holder sig nede på Top Cape/SI1-P1.

Hvad nu? Er det en svindler?

Det virker med andre ord, som der ikke er en egentlig tradition i Danmark for en bestemt klarhed og farve, og at mange derfor køber diamanter i blinde. Samtidig benyttes der også forskellige koder for klarhed og farve. Derved er det vanskeligt at sige, hvad man bør gå efter, hvis man vælger at købe diamanter i Thailand, men kort sagt, så skal man se efter, hvor meget diamanten glimter, og hvor gullig den er. Såfremt butikken kan fremvise en skala, så skal man ikke købe een diamant, der er i bunden af denne, undtagen hvis den er billig, og man har et begrænset budget.

Der er altså ikke taler om en svindler, for diamanten er skam ægte nok, og det er dens karat også, men dens klarhed og farve er af en lavere kvalitet, end du måske forventer.

I øvrigt kan du næste gang, at du hører en kvinde fortælle, hvor stor karat hendes diamant er, spørge hende, hvad klarheden og farven er, da du nu ved, at det er lige så væsentligt – eller faktisk er det mest væsentlige.

Bemærk, der findes ikke statsejede juvelbutikker i Thailand, selvom det hævdes, og de, som hævder det, tager typisk overpriser. Der er altså tale om en svindler, hvis han eller hun siger, at forretningen er statsejet. Det er blot en metode til at legitimere overpriser.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Diamanter, diamantringe, juvelbutikker og kvalitet, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *