Visum til Thailand og opholdstilladelse (2012)

Jeg skrev i 2005 en tekst om visum og at flytte til Thailand, der allerede dengang var en genudgivelse, men meget er sket, så nu har jeg revideret den igen.

1) Visum, når man flytter til Thailand
Det næmmeste er naturligvis, hvis du modtager pension fra Danmark og er over 50 år, for så kan du bare flytte, da man økonomien i orden, og normalt kan man få pentionistvisum på baggrund af sin pension. Hvis man er over 50 år, men ikke har pension, så skal man “bare” have 800.000 baht i banken.

Wat Phra Kaew med jadebuddhaen ved kongepaladset

Den typiske måde at flytte til Thailand er at søge om et tre-måneders non-immigrant visum fra det thailandske konsulat i Hvide Sande eller den thailandske ambassade i Hellerup. Her skal du måske fremvise flybilletter eller anden dokumentation for tur-returbiller. Prøv fx at ringe til konsulatet i Hvide Sande og spørg, hvad de vil se og hør, om du kan få et et-års non-immigration visum – bemærk, at det gælder for indrejser i et år, men du skal en tur ud mindst hver tredje måned [Opdateret: Konsulatet i Hvide Sande er lukket].

a) Der er tre måder at søge om at blive i Thailand, når ens non-immigrant visum udløber. Den ene måde er at få et arbejde, men det vender jeg tilbage til.

b) Den anden måde, der efterhånden ikke er særlig god, er at blive visa-runner, men det bør kun være en midlertidig nødløsning. En visa-runner rejser ud af Thailand hver måned og rejser ind igen på et nyt 30-dages stempel (kaldet visum, selvom det ikke er), men det kan man kun ca. 90 dage ud af 180 dage. Dog gives der kun 15 dage ved indrejse over landegrænse.

Alternativt, eller skiftevist, kan du søge et to-måneders turistvisum fx på ambasssaden i Laos, hvilket kan forlænges en måned på et immigrationskontor i Thailand, men efter X antal gange kan de finde på at nægte at udstede et nyt visum, fordi de vurderer, at du ikke længere er turist, og at du reelt opholder dig i Thailand, hvilket du jo også gør, når du er flyttet til Thailand…

c) Den tredje måde kræver, at du er gift med en thai. De foretrækker, at man har børn og har været gift helst mere end to år. Husk også at få en engelsk vielsesattaest med fra rådhuset eller folkekirken. Du kan også registrere dit ægteskab i Thailand, hvis du har lyst, hvilket i øvrigt gør det nemmere at blive skilt, hvis det skulle ske.

Ud over dit pas og jeres engelske vielsesattest, skal din kone fremvise sit D-kort og sin husbog (tabian-baan). Dernæst skal du fremvise en bekræftelse fra din bank i Thailand på, at du har en saldo på mindst 400.000 baht. Det er ikke nødvendigvis nok at sætte 400.000 ind dagen før og så tage dem ud igen, hvilket også gælder de 800.000 ved pension – de foretrækker tre måneder før. Alternativt skal du tjene 40.000 baht om måneden.

Du kan ikke altid åbne en bankkonto i Thailand, hvis du ikke har arbejdstilladelse, men kan du ikke få en bankkonto, så prøv at bede om en “og”-konto (der er en fælleskontor, hvor I begge skal underskrive, når I hæver penge, om end I godt kan få hvert jeres hævekort eller debitkort. Dog er der een, der lige har fortalt mig, at man ikke længere kan benytte en fælleskonto som baggrund for en visumforlængelse.

Udover dette skal du henvende dig til immigrationen (personligt, via tredjeperson eller per post) hver tredje måned og give dem din adresse. Det skal du, uanset hvilket visum du har, hvis det er bleve forlænget!!!

Året efter skal du igennem næsten samme procedure.

2) Arbejdstilladelse i Thailand

Det er nemmest, hvis man har en arbejdstilladelse, men det er vanskeligt at få arbejde som udlænding (farang). En farang skal have en minimumsløn på 50.000 baht, hvis han søger visum-forlængelse og arbejdstilladelse, men kun 35.000 hvis han kun søger arbejdstilladelse med et visum fra en ambassade.

Uover 50.000 baht er en “stor” løn i Thailand, så er der også andre problemer med at få arbejdstilladelse. En arbejdstilladelse udstedes til et konkret defineret arbejde hos en bestemt arbejdsgiver, og man kan ikke få tillladelse til et arbejde, der kan udføres af en thai. Desuden skal firmaet have en egenkapital på 2 millioner baht, eller 1 million hvis du er thai-gift. Typisk skal der også være ansat fire thaier for hver farang.

Nogle farangs søger job som engelsklærer, men det er svært, hvis man ikke er fra et engelsktalende land. Desuden foretrækker de mindst en bachelor-grad i et eller andet. Nogle slipper igennem uden uddannelsespapirer, og på trods af de ikke kommer fra et engelsktalende land. Men så er det ikke sikkert, at skolen kan søge arbejdstilladelse for een. Det anbefales at få et TEFL-certificat, der viser, at man er trænet i at undervise i engelsk. Det tager ca. fem uger.

3) Sociale og kulturelle problemer
Din kone, hvis du har en, er sikkert buddhist og det tager hun altså alvorligt. Hvis du ikke kan tage hende, hendes tro, land, familie, kongehus alvorligt, så hold dig væk, da middelmådig dansk opførelse er ikke velkommen i Thailand!!!

Hvis I har været gift nogen tid, eller har kendt hinanden, inden du eller I flytter til Thailand, så vær forberedt på, at det bliver en stor omvæltning.Det kan især være vanskeligt for en thai at være gift med en farang, der ikke kan finde ud af det, og som laver megen besvær, fordi han tror, at han kan opfører sig som i Danmark.

Desuden skal du forberede dig på, hvis du ikke har mange penge, et helt andet liv, end du er vant til, og det er meget sværere end i de ferier, som du måske er vant til i Thailand. De første 3-6 måneder er nok de værste, men når du har fået arbejde eller i det mindste dit visum (som nogle kalder opholdstilladelse), et godt sted at bo, så begynder det at blive meget nemmere.

Hvis du ikke har arbejde, men søger et i Thailand, så siger en gylden regel, at man skal have penge til op til 2 år efter ankomsten, før du finder et arbejde – og det kan/vil påvirke dit ægteskab!

Kultur hænger også sammen med familie og venner. Det er svært at finde gode venner herude. Du kan altid finde drukvenner, men det vil jeg ikke anbefale. Hold dig fra disse steder, indtil du er integreret i Thailand, ellers kommer du til at hænge fast denne sump

4) Helbredet
I Thailand har du ingen familielæge, men du må tegne en forsikring, og så skal du på hospitalet, hver gang du har et problem. Du må muligvis påregne, at din krop reagerer på den fremmede kultur, varmen og presset.


Tre indlæg om at flytte til Thailand

Det oprindelige blogindlæg fra 2005 har over 50 kommentarer, men indlægget fra 2006 om samme emne har også en del. Det nyeste fra 2012 har ganske få. Du kan finde dem her:

Derudover kan du kigge i arkivet over indlæg om at flytte til Thailand.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Kommentarer

Visum til Thailand og opholdstilladelse (2012) — 2 kommentarer

  1. Hej Robert
    Tak for din artikel. Selvom det nok ligger i hvertfald 10 år ud i fremtiden før konen og jeg overvejer at flytte til Thailand, så er det interessant læsning. Håber at du bliver ved med at opdatere denne siden, ellers hører du fra mig inden det bliver aktuelt.
    Erik

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Hej Erik,
    Selv tak – jeg skalprøve at holde den nogenlunde opdateret.
    Hilsen, Robert

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *