Lucia i Thailand og thailændere

Traditionen tro havde den skandinaviske kirke i Bangkok Lucia-optog med lyshårede pigebørn og måske en enkelt eller to sorthårede, og så et par drenge i nissetøj. Og man havde lånt den engelske kirke til lejligheden.

Det interessante er de ledsagende thaieres (typisk thai-kvinder gift med skadinavere) interesse i fænomenet. Jeg tror også, at jeg er begyndt at erkende, at Thailand egentlig ikke har så mange traditioner igen, og det kan være årsagen til, at thaiere sluger vestlige traditioner råt. Okay, de sluger absolut ikke alt råt, og det de sluger, laver de om på.

Jo længere jeg kommer ind thailandske traditioner, jo tommere synes de at være. Jo, der er fylde nok ud i tolkning og præsentation, men ikke ud i “ritual”. Hvis man fx i anledning af en højtid tager til templet, så består traditionen i på helt sædvanlig vis at give en blomst, måske noget frugt, tænde en røgelsesping, måske kaste lod og sådan. Alt i alt 10 min., og der er ingen særlige regler. Så det eneste særlige er fællesskabet på vej til stedet og bagefter. Men der er hverken særlig mad eller drikke tilknyttet dagen, eller noget som helst, så det er bare det normale, vand, måske øl, ris og så noget kød og nogle supper…

Thailænderne har fantastiske evner ud i æstestik, se bare templerne, og deres evner ud i at leve livet er også bemærkelsesværdigt, og sådan kan jeg blive ved. Men deres mindre effektive evner ud i systematisering gør, at der ikke er ritualer, der appellerer til individet og det lille fællesskab. Der findes intet, som kan minde lidt om en famlie-juleaften, en venne-nytårsfest, en julefrokost, en fødselsdag etc., etc.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *