Kongen efterlyser enhed

Verdens rigeste og længst siddende konge, HM Kong Bhumibol Adulyadej af Thailand, fyldte 84 år i går, mandag den 5. december 2011. Han er nok også den mest magfulde konge blandt konger i konstitutionelle monarkier. Og i går holdt han sin årlige tale fra balkonen på paladset.

Den thailandske konge i fødselsdagshilsener


Kongen er kendt for at holde barske taler, især over for regeringen, hvis han er utilfreds, og han har ligefrem talt kupmagere (/militæret) direkte imod, hvis de har opført sig alt for dåligt over for folket. Men i år var han mere mild.

Kongens kroning

Han efterlyser enhed i befolkningen, der stadig er dybt splittede mellem “gul” og “rød”, altså mellem blå og rød fløj, og hvor de lige har skiftet fra en blå til en rød regering, ligesom i Danmark.

Militæret er dog på den blå side, men holder sig indtil videre i ro.

De voldsomme oversvømmelser er natuligvis hans særlige fokus, og han er selv involveret i bæredygtige vandprojekter og har personligt taget initiativ til adskillige gennem tiden.

Kongen på hospitalet

Kongen har dog været indlagt siden 9. september 2009, dvs. mere end to år, så det kan også være en årsag til, at han ikke længere er så skarp i munden.

Det kan natuligvis være, at han vurderer, at det er bedst at lade ting være usagt for at undgå eventuelle uroligheder – han er jo trods alt konge for alle thaiere, og ikke kun for enten den blå eller den røde fløj.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *