Hvad er fattigdom, long necks i Thailand og slum

Hvad er egentlig fattigdom? Jeg læste engang, at en daværende tigger på Nørreport tjente ret godt på at tigge, og så var det oven i købet skattefrit. Ofte benyttes begrebet “fattig” politisk enten til at hævde, at der er nogen, som har brug for hjælp, eller til at hævde det modsatte. Begrebet benyttes altså til at få stemmer fra den ene eller den anden fløj.

Vi kan alle sammen være enig om, at der er fattigdom i Afrika, hvilket især er, fordi koloniherrerne fik splittet kontinentet, og herpå ikke fik givet ledelsen af respektive lande tilbage på en ordentlig måde. Men hvad er fattigdom i Thailand? Er tiggerne på gaden fattige. Er “hill tribe”-folk fattige.

Jeg har lige haft anledning til at svare på et indlæg om fattigdom på Kristeligt Dagblads portal Religion.dk, som kan læses her:
www.religion.dk/artikel/442457:Spoerg-om-etik–Boer-man-hjaelpe-fattige-i-Thailand

Jeg vil ikke gentage, hvad jeg har skrevet der, men vil gå direkte videre her i bloggen.

Det, jeg synes er forfærdeligt, er de bjergstamme, som putter ringe om halsen på små piger, før de selv har kunnet tage stilling, altså de såkaldte “long neck”. De gør det ikke længere, fordi det er deres tradition, men fordi de gerne vil have turister til byen. Paradokset er dog, at de jo ikke bare kan stoppe, hvis de thailandske myndigheder ikke giver dem et alternativ, og her er igen paradokset, at de er et af Thailands varemæker inden for turisme.

Der er også en del bjergstammer, der har problemer, fordi de ikke kan få et thailandsk ID-kort, hvorfor de ikke har adgang til gratis skolegang og lægehjælp. Og hvis de har ID-kort, så har de måske ikke råd til den påkrævede skoleuniform. Desuden kan der være så langt til skolen, at det reelt er umuligt. Dog er der bjergstammer, som har fine skoler (om end lærerne ikke er de bedste).

Hill tribe-skole i Soppong

I Danmark er fattigdom ofte, at de mindre bemidlede ikke har penge nok til både ordentligt mad og de krav, som omgivelserne stiller. Hvem bryder sig om, at ens barn skal starte i skolen efter nytår, og man ikke rigtig har haft penge til en “ordentlig” gave, da vi ved, at gaverne er samtaleemnet i skolegården efter juleferien. Man kan heller ikke selv gå rundt i laset tøj i Danmark. Fattigdom i Danmark handler om værdighed i en velfærdssamfund.

Fattigdom i Danmark er derved en anden slags fattigdom end i Afrika, hvor fattigdom ofte er hungersnød og/eller sygdom. Fattigdom i Thailand hænger derimod ikke sammen med laset tøj, og det hænger heller ikke sammen med hungersnød.

Slum i Bangkok

Naturligvis findes der meget fattige mennesker i Thailand, men ofte har de mad. Dog behøver det ikke at være ensbetydende med, at man er fattig, fordi man bor i slum. De kan godt have store biler, eller familien kan have et hus i Isaan. Mange, der rejser til Bangkok for at tjene penge og sende hjem til familien, kan nemlig vælge at bo elendigt blot for at kunne sende flere penge hjem. Det er altså et offer for familien.

Jeg kan ikke vurdere, hvem der er reelt fattige i Thailand, men jeg tror, at der er to store tabere, og den ene er de gamle, der ikke har noget familie til at hjælpe dem, eller at familien ikke kan eller ikke vil. De kan blot få 500 baht om måneden fra staten, og det kommer man ikke langt med – slet ikke hvis man ikke bor sammen med sin familie. Dog tror jeg, at de fleste har familie.

Den anden taber er børn af meget fattige, der ikke kan komme i skole, enten fordi der ikke er penge til uniformen, eller fordi de skal arbejde i gaderne. De allerstørste tabere er de forældreløse børn, hvor der ikke er familie til at tage over, og de HIV/AIDS-syge børn på børnehjem.

Børn er fremtiden, vores fremtid og deres fremtid, så vil man hjælpe til i Thailand, så tror jeg, at man skal hjælpe børnene.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (2 votes cast)
Hvad er fattigdom, long necks i Thailand og slum, 1.0 out of 10 based on 2 ratings

Kommentarer

Hvad er fattigdom, long necks i Thailand og slum — 2 kommentarer

 1. Ved du noget om, hvad regeringen, ville gøre for at stoppe fattigdommen i Thailand.
  ps. det ville være dejligt hvis du svare hurtigst muligt 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  • Hej Kris,

   For det første er der mig bekendt ikke fattigdom i Thailand, som man ser andre steder i verden. Der er fri skolegang, og generelt sulter folk ikke, som man ser i fx Afrika.

   Men der er konsekvenser for en større gruppe af befolkningen på grund af lav indskomst. Det kan være fx AIDS eller graviditet som 16-årig. Kondomer er dyre i Thailand for de fattigste.

   Desuden er der et problem med, hvor visse bjergstammer og lignende hører til: hører de til Thailand, Laos eller Burma – det er uafklaret, hvorfor de ikke har statsborgerskab og adgang til fx skolegang.

   Måske ved bjergstammerne ikke altid selv, hvor de hører til, da de er spredt over alle tre lande, således de betragter sig selv som en stamme og ikke som en nationalitet. De er med andre ord statsløse, og i værste fald bliver de kastet rundt mellem landede.

   Dog er det sådan, at Thailand er et demokrati (hvis man er Thai), men der er ikke ligesom i Danmark stemmefrihed – der er ligefrem stemmepligt. Det er dog en detalje.

   Udbredelsen af billige TV-apparater, mobiltelefoner til 100 kroner og adgang til Internet, samt almindelig oplysning har dog ændret Thailand inden for de sidste lad os sige 10 år.

   Den fattige del af befolkningen er derved ved at blive en politisk magtfaktor, da de sidder på et meget stort antal af stemmerne – dette har vi allerede oplevet igennem de sidste 10 års tid.

   Politikerne er derved nødt til at lytte på de fattige, men ligesom i Danmark så skal politikerne jo finde pengene et eller andet sted.

   Thailand har måske et problem, der ligner Grækenland, hvor der ikke rigtig er styr på at opkræve skatter.

   Måske er Thailands problem således at lære at opkræve skatter, så der bliver penge til at hjælpe de ressourcesvage, men Thailand går helt klart i den rigtige retning, synes jeg, om end langsomt.

   Aktuelt er Thailand fx igang med et program, der skal give alle skolebørn en gratis computer-tablet. Det er naturligvis et politisk stunt, men det viser, at politikerne er nødt til at lytte til de fattigste.

   Hilsen, Robert

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *