Hovedstaden i Laos, Vientiane, og dens historie

Mange ved, at den gamle hovedstad i Laos hedder Luang Prabang, og den nye hovedstad hedder Vientiane (udtales vjen-djan med hårdt d), som betyder “city of the moon”, men de færreste ved, at der er forskel mellem hovedstaden Vientiane og provinsen Vientiane.

Det minder lidt om, da Københavns Amt intet havde med København at gøre, udover kontoret lå i København på Blegdamsvej, og at Københavns Kommune selv var et amt uden at hedde amt. Danskerne er altså lige så mærkelige som laoterne.

Tilbage til Vientiane i Laos:

Hovedstaden Vientiane var tidligere en del af provinsen Vientiane, men er nu blevet til et præfektur, Vientiane Præfektur, også kaldet Urban Vientiane. Vientiane By udgør det meste af præfekturet, og Vientiene Provinsen, også kaldet Vientiane Landdistrikter, ligger så udenom, bortset fra den del af byen, der ligger ved floden, og derved støder op til Thailand.

Hvis man taler om Vientiene Provinsen, så er man altså ude på landet, så her adskiller Vientiene Provinsen sig fra det tidligere Københavns Amt, der ikke længere kaldes for (på) “landet”, selvom der fortsat er mange bondegårde.

Vientiane By har sølle 754.000 indbyggere, men København har altså kun 541.989 indbyggere. Vientiane By ligger i øvrigt 174 meter over havets overflade. Vientiane Præfektur har angiveligt 692.900 indbyggere, men det giver jo ingen mening, så der må være fejl i min kilde, men forklaringen kan være, at indbyggertallet i byen er fra 2009, mens præfekturets indbyggertal er fra 2004.

Når vi kommer ud til den omkringliggende provins, så er der blot 373,700 indbyggere (i 2004), selvom provinsen er fire gange så stor som præfekturet. Hovedstaden i provinsen hedder i øvrigt Phon-Hong.

Historien bag hovedstaden i Laos

Vientiane By er formenlig startet af khmererne (fra Cambodia, Cambodja), men da thai/lao-folket begyndte at bevæge sig ned fra Sydkina 11-12-hundrede tallet, så er khmrerne enten blevet slået ihjel eller assimileret ind i laoterne (laoter og thaiere er samme race, men laoterne er en del af den ene af de tre underracer kaldet thai-noi).

Vientiane blev senere administration i Kingdom of Lan Xang, eller rettere “kongeriget en million elefanter” og blev hovedstad, da Kongeriget Vientiane tog over i 1719.  Men i 1779 blev Kongeriget Vientiane en vassalstat i Kongeriget Siam indtil 1827, hvor laoterne gjorde oprør mod thaiere. Thaiere svarede igen med at brænde byen ned og stjæle alt, hver der tages kunne, herunder Buddha-figurer osv – det er laoterne stadig småsure over, altså at de ikke kan få deres ting tilbage.

“Heldigvis” blev Laos koloniseret af Frankrig, for franskmændene genopbyggede byen herunder templerne, og Vientiane blev atter hovedstad i 1899, men efter Anden Verdenskrig forlod Frankrig Laos. Der kom senere bogerkrig, og omkring år 1975 stormede kommunistiske tropper fra “Pathet Lao” (Lao-land) byen, hvorpå de amerikanske soldater evakuerede. Pathet Lao slog også kongefamilien ihjel, om end kronprinsen siges at bo i Paris den dag i dag, men det ved laoterne ikke.

Laos er sammen med Burma, Nordkorea og Kine et af de få lande i Asien, der stadig er kommunistiske.

Læs mere om byen på: wikitravel.org/en/Vientiane

Kilde, bl.a.: en.wikipedia.org/wiki/Vientiane

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *