Visum, arbejdstilladelse og virksomhed (2006)

Dette blogindlæg er lavet i 2006, men alle er velkomne til at stille spørgsmål til indlægget her i tråden.

Eftersom der er en del forvirring omkring visum til Thailand, har jeg har lavet en simpel oversigt, som viser de mest normale måder for danskere, der vil opholde sig i Thailand. Hvis nogen har anderledes erfaringer, ny konkret viden eller specifikke kommentarer, så kom frit frem, så vi bedre kan hjælpe andre.

1. TURIST
a) Max 30 dage: Man får et indrejsestempel ved indrejse, og hvis man ikke har et visum, eller hvis de stempler forkert (!), virker det i 30 dage og kan ikke forlænges, bortset fra 10 dage. Man kan maksimalt opholde sig i Thailand i 90 dage af maksimalt 30 dage ad gangen på seks måneder.

b) Max 2 mdr.: Man kan før indrejse søge et turistvisum, som giver ret til max 1 indrejse med max 2 måneders ophold, og det kan forlænges 30 dage.

2. NON-IMMIGRANT
Her er 2 forskellige slags visa, der alle søges før indrejse, og her opstår den første forvirring. De kan udstedes på baggrund af ægteskab med en Thai, pension (ikke førtid), business, potentiel business, etc.

a) Max 3 mdr.: Dette visum er gyldigt i 3 mdr. og giver ret til max 1 indrejse med max 3 måneders ophold.

b) Max 3 mdr. multiple (kaldes ofte 1 års Multiple Non-Immigrant Visa): Det er gyldigt i et år fra udstedelsen og giver ret til uendeligt antal indrejser med max tre måneders ophold. Hvis det benyttes lige efter udstedelse og benyttes til Visa-run, giver det i praksis 15 måneder i Thailand med 4 ”runs”. Men det er IKKE et 1 års visum.

3. EXTENTION / FORLÆNGELSE AF VISA
Et non-immigrant visa kan forlænges op til et år fra indrejsedato eller fra sidste forlængelse. Forlængelsen kan ske 14 dage før udløb af ens 3 mdr. visum eller ens 1 års forlængelse.

Det kan forlænges baggrund af dokumenteret ægteskab med en Thai, dokumenterede pensionsudbetalinger (ikke førtid), penge i banken, dokumenteret business, etc.

Det giver IKKE ret til ny indrejse, og man skal i så fald have (tilføjet) enten et Single Entry Visa, eller et Multiple Entry Visa. Det tager et par timer og kræver ingen papirer eller forberedelse og kan endda ske i lufthavnen, men det er en dårlig ide. Single og Multiple Entry kan også ordnes samtidig med selve forlængelsen af ens visa. Det ordnes blot ved en anden skranke og koster selvfølgelig også noget.

(Hvis man ikke rejser ud/ind, så skal man – idet der ikke er et folkeregister som det danske – meddele sin adresse til et immigrationskontor senest hver tredje måned. Denne meddelelse kan ske ved indrejse, ved brev til immigration, eller ved personligt eller repræsentativt møde på et immigrationskontor. Det er ikke farligt for ens visum, hvis man ikke møder oprettidigt, men giver blot en bøde og et stort stempel. Jeg anbefaler dog, at man overholder datoerne.)

4. OPHOLDSTILLADELSE
Forlængelse af et 1 års visum er i praksis en opholdstilladelse, men er det alligevel ikke. Visa-run på baggrund af et 1 års Multiple Visa har derimod intet med opholdstilladelse at gøre og giver få eller ingen rettigheder.

Efter man har boet i Thailand i 3 år i træk på et 1 års visum, og har betalt skat i Thailand i 3 år på baggrund af en arbejdstilladelse, så kan man søge en opholdstilladelse, dvs. et Residenceship.

I praksis skal man have betalt skat af min. 100,000 i de tre år, og tilladelsen koster 200,000, eller 100,000 hvis man er gift med en Thai. Dertil kommer ”expenses” og advokatomkostninger.

Det er en meget vanskelig proces, og de færreste gider spilde tid og penge på det. Og den udløser ikke en permanent arbejdstilladelse, og man slipper ikke for dette papirarbejde, men gør det en smule lettere at få og forny.

5. ARBEJDSTILLADELSE
Der er som udgangspunkt to arbejdstilladelser og er begge knyttet an på en konkret position, i et konkret firma, på et konkret sted og en konkret perioder af max 1 år.

a) Den ene er vistnok max 14 dage og er til brug ved deltagelse i møder, konferencer og lignende.

b) Det andet er den blå bog og kan kun udstedes i forbindelse med et Non-Immigrant Visa, og hvis det udstedes i forbindelse med et business visa, skal man forlade landet max 14 dage efter ens arbejder ophører. Ellers løber arbejdstilladelsen ud, når ens visum/forlængelse løber ud.

RESUME
Man skal huske, at: I) Visa, II) extension/forlængelse af Visa, III) 90 dages notification/adresse-indberetning, IV) Entry Visa, og V) arbejdstilladelse/work permit er fem forskellige ting, som dog hænger sammen, og alt sammen løber ud, når ens Visa eller forlængelse af Visa løber ud.


Tre indlæg om at flytte til Thailand

Det oprindelige blogindlæg fra 2005 har over 50 kommentarer, men indlægget fra 2006 om samme emne har også en del. Det nyeste fra 2012 har ganske få. Du kan finde dem her:

Derudover kan du kigge i arkivet over indlæg om at flytte til Thailand.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Kommentarer

Visum, arbejdstilladelse og virksomhed (2006) — 12 kommentarer

  1. Hej Preben,
    Det nemmeste for dig, ville være, hvis du kunne sætte 800.000 baht i banken i Thailand, så ville du kunne få retirement visa.
    Hilsen, Robert

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Jeg er lige blevet 60 og har en postordre forretning her i DK der går ok og som jeg kan passe blot jeg har en internetforbindelse. Så jeg har forelsket mig i tanken om at gøre dette fra Thailand.
    Jeg er også IT'er og har tidligere haft eget reklamebureau og af sociale årsager planlægger derfor at lave en lille shop med reklame, scan, print og kopi, m.m.. Har læst og læst, men ingen opskrifter fundet på hvordan jeg bærer mig ad med visum, m.m. i min situation

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Hej Connie,

    I kan rejse ind i Thailand på et indrejsestempel, dvs. uden visum, utallige antal gange, så længe jert samlede ophold i Thailand ikke overstiger 90 dage over en periode på 6 måneder.

    Hver gang I rejser ind i Thailand, kan I være her i max 30 dage, men ved hver indrejse kan man kræve, eller skal man kræve, at I kan fremvise en udrejsebillet med afrejsedate inden for disse 30 dage.

    Det er reelt set flyselskabet, der undersøger det, når i tjekker ind, men hvis I ved første indrejse til Thailand kan fremvise billetten til Filippinerne og ved anden indrejse kan fremvise returbilleten til Danmark, så burde I ikke få problemer, og I skal heller ikke have et visum.

    Alternativt kan I få et turistvisum (hvis I ikke allerede har billeten til Filippinerne), hvilket da bliver annulleret, når I rejser ud af Thailand første gang, men I behøver det heller ikke anden gang, hvor I jo har returbilleten til Danmark.

    Det afgørende er derfor, om I allerede har billetten til Filippinerne ved den første indrejse.

    Håber det giver mening 🙂

    Hilsen, Robert

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  4. Hej Robert

    Jeg og min 8 årige datter skal til Thailand i oktober og skal være afsted i 57 døgn (dvs. under to måneder). Men da vi skal en tur til Phillippinerne indenfor de første 30 dage vil jeg høre om det er nødvendigt med et visum? Vi rejser ud af Thailand indenfor de 30 dage, men kommer så dog tilbage igen. Og vores returbillet er også fra Bangkok.

    Har vi i så fald brug for et turist visum på 60 dage? Og kan det blive et problem at vi udrejser da der står, at der er tale om max en indrejse i landet?

    Mvh
    Connie

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  5. Hej MLA,

    Tak for din kommentar.

    Jeg er dog usikker på, hvilken regel, du mener, er lavet om.

    Man kan stadig lave visa-rum, omend der er kommet en begræsning, hvilket kan løses med et tourist-visa indimellem. Dog udstedes disse ikke alle steder, hvorfor man lige skal undersøge det på forhånd.

    Du kan læses mere her (jeg ved dog ikke om Laos stadig udsteder tourist-visa, men jeg ved, at de udstedes i regionen):
    weblog.bridge2thailand.info/2007/02/90-dage-og-s-turistvisum-tourist-visa.html

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  6. Hej Robert,
    Ville lige sige at det med visum run ikke duer mere, da de har lavet reglerne om så man nu skal have et visum fra en dansk repræsentation enten i Thailand eller her fra Danmark hos den Thailandske ambassade. Røg selv ind i den regl på min kones og min sidste ferietur til svigerforældrene. Tog på en tur til Laos i 3 dage med nogle venner og bekendte, fik stemplet og visa, og så skulle det have været iorden, men det var det bare ikke.

    MVH

    MLA

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  7. Normalt vil de fleste forsøge at få en konto i eget navn eller en fælleskonto (en “og”- eller en “eller”-konto), men det er ikke altid muligt, hvis man ikke har en arbejdstilladelse, da de ofte vil spørge efter den.

    Før i tiden var det nok at sætte pengene ind dagen før og hæve dem dagen efter, eller have dem stående fast, men sådan er det ikke altid længere.

    Hvis man ikke har en arbejdstilladelse, skal der komme 400.000 fra udlandet hvert år, eller også skal man have en anden meget god forklaring på, hvor man får de 400.000 fra, for de skal som udgangspunkt tilføres hvert år.

    Et ægteskabsvisum betyder nemlig, at man forsøger sin hustru, idet loven kræver, at en mand skal kunne forsøge hende. Det er derfor ligegyldigt, hvad hun tjener, og der bliver således kun kigget på manden.

    Alternativet er at forsøge at få et “multiple” ægteskabsvisum. Men det kan kun fornyes i udlandet en gang årligt (dvs. 15 måneder), og man skal en tur ud hver tredje måned.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  8. Endnu en gang tak for svaret.

    Det med forsørgerpligten indebærer det, at jeg skal have en konto, med vedvarende indkomst, eller er det nok med en konto med et fast beløb på ikke under 400,000 baht? Og er det rigtigt forstået, at den konto kan være i min kones navn?

    Jeg er nemlig ikke pensionist eller har andre indkomster udefra, hvis/når jeg siger mit job op i Danmark.

    Mvh.
    CH

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  9. Hej igen Robert,

    Tak for svaret.
    Kan jeg tolke det således, at hvis jeg søger om arbejdstilladelse i forbindelse med at jeg søger visum som ægtefælle kan jeg få forlænget mit visum (og hvor mange gange?), hvis jeg får afslag på arbejdstilladelsen?
    Og – hvis jeg får afslag på ansøgning om arbejdstilladelse, kan jeg så søge igen på et senere tidspunkt, hvis tingene ændrer sig arbejdsmæssigt?

    Mvh.
    CH

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  10. Du kan ikke søge om arbejdstilladelse i forbindelse med, at du søger om visum. Det er to forskellige ting, som først kan få en sammenhæng, hvis du søger om forlængelse af dit visum på baggrund af en arbejdstilladelse.

    Hvis du derimod har visum på baggrund af ægteskab, og du søger om forlængelse på baggrund dette ægteskab, så er arbejdstilladelsen ikke relevant (bortset fra du skal kunne dokumentere din forsøgerpligt).

    Det er i øvrigt din arbejdsgiver, der skal søge om arbejdstilladelsen, og hvis du skifter arbejde, skal der søges en ny.

    Svaret på dit første spørgsmål er derfor, at du kan få forlænget dit visum på baggrund af ægteskab, selv om du får afslag på en arbejdstilladelse (hvis du kan dokumentere, at du overholder din forsøgerpligt).

    Dit andet spørgsmål er mere kryptisk. Det er nemlig sådan, at man som nævnt skal søge om arbejdstilladelse til ethvert nyt arbejde. Og der er to steps. Det første er, at de overhovedet godtager ansøgningen; man kan altså ikke blot sende den, da den skal forhåndsgodkendes. Hvis den så senere bliver direkte afvist (efter de undervejs har bedt om yderligere information eller dokumentation), så er det alvorligt, men stadig ret hypotetisk, og afslaget vil formentlig kun gælde den position, som du har søgt om arbejdstilladelse til.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  11. Hej Robert.

    Jeg er Thai gift, og min kone har, mens vi har ventet på Udlst.’s behandling af vores ansøgning om familiesammenføring, fået job som sælger for et kosmetikfirma i Ratchaburi. Vi vil begge gerne bo i Thailand, og min kone vil gerne bruge mig som “blikfang” til at skaffe flere potentielle kunder.
    Hvis jeg søger om et non-immigrant visum (potentiel business)kan jeg så hjælpe min kone ved at fungere som blikfang? Eller skal jeg hellere søge om visummet med begrundelse i, at jeg er Thai gift?
    Min kone og jeg er opmærksomme på, at hendes opholdstilladelse i DK falder bort, hvis vi flytter til Thailand.

    Mvh.
    CH

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  12. Hvis du direkte eller inddirekte udfører et stykke arbejde, skal du have et visum O eller B og efterfølgende have en arbejdstilladelse.

    Hvis du søger visum B og ikke opnår arbejdstilladelse, kan du ikke forlænge det. Hvis der er tale om et multiple kan du dog rejse ud og ind i et år (15 mdr), men skal derfor igen have et nyt udstedt uden for Thailand, hvis du kan…

    Uanset om du skal arbejde og have arbejdstilladelse eller ej, så er et visum på baggrund af ægteskab ofte den bedste og sikreste løsning.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *