Hvordan spiser man på Thai?

Der er ofte nogen forvirring om, hvordan thailændere spiser thailandsk mad, altså hvordan man skal spise og bestille det på en thailandsk restaurant i Thailand. Thailandsk mad må ikke sammenlignes med kinesisk mad i Thailand, hvilket typisk er nudelsuppe, der spises med pinde og en suppeske.

Traditionelt spiste thaiere med hænderne, og det er også derfor, at man ser ”sticky rice” (klisterris) i Thailand, da man nemt kan tage det op med hænderne. Faktisk ser man stadig, at thaiere fra tid til anden spiser med hænderne i deres hjem. Jeg mener, at det var kong Rama V, der blev inspireret af vestlig bordskik og derfor prøvede at indføre bestik, og det gik også, men ikke som forventet.

Hvor vi benytter venstre hånd til gaflen, som vi også benytter til at føre maden op i munden, og højre hånd til kniven, så benytter thaiere også venstre hånd til gaflen, men højre hånd til en spiseske, der samtidig bruges til at føre op til munden. De spiser altså med højre hånd. Den er uhøfligt at benytte gaflen til at føre mad op i munden. Gaflen benyttes derimod som en slags kniv.

Hvis man kommer ind på en restaurant, så kan det tit forekomme, at hver person udvælger en ret, men hvis der er få personer, så måske en ekstra, hvis man ønsker noget grønt. Hver af disse tallerkner (fade) og/eller skåle stilles midt på bordet, og der er ingen regler for, hvad der kan spises sammen, og hvad der ikke kan spises sammen.

Tjeneren vil enten øse en portion ris op på hver enkelt persons egen tallerken, eller også står der en stor risskål, hvor man selv tager en portion ad gangen. Det kan være ”normale” ris, eller det kan være stegt ris med fx rejer, kylling eller lignende.

Hvis man har bestilt en eller flere ”supper”, så får man en lille skål ved siden af sin tallerken. Hvis tjeneren ikke giver den automatisk, fordi mange thaiere ikke benytter den, så bed om at få de små skåle, som de har alle steder. ”Suppen” er ikke en forret, og al maden spises i vilkårlig rækkefølge med forskellige ting ad gangen. Hvis der er flere ”supper”, så kan der naturligvis kun være en ”suppe” ad gangen i den lille skål.

Man fylder sin lille suppeskål op, hvis der er suppe, og man tager nu for sig fra de forskellige ”fade”, men lidt ad gangen. Man fylder ikke tallerknen op, men tager lidt derfra og lidt herfra. Suppen spises med en suppeske eller med spiseskeen, hvis der ikke er en suppeske, men man kan også tage lidt suppe med kød ad gangen og lægge over på sin tallerken. Suppen kan desuden benyttes til at væde risen med. Men der er ingen egentlige regler.

Typiske thaiere vil i øvrigt benyttes deres egen suppeske eller spiseske til at fylde den lille suppeskål op, ligesom de benytter deres egen spiseske til at tage mad over på deres egen tallerken. Det er de fleste udlændinge ikke så begejstret for, så hvis man ikke automatisk får skeer på de forskellige ”fade” og skåle, så må man lige bede tjeneren om ekstra skeer.

Thaiere drikker for det meste vand, men hvis der er lidt feststemning, så vil mændene ofte drikke whisky med cola til maden. Hvis de ikke er så mange, så drikker de måske øl. Men skal man hævde sig lidt, så kan man bestille vin, som alle drikker, eller som primært nogle af kvinderne drikker. Personligt foretrækker jeg øl, om end jeg altid drak vin til maden, da jeg boede i Danmark.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
Hvordan spiser man på Thai?, 7.8 out of 10 based on 4 ratings

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *